Лечење остеохондрозе

Остеохондроза је најчешће болно стање код људи. Већина пацијената који пате од остеохондрозе сазнају о присуству болести када деструктивни процес у ткивима хрскавице достигне тренутак озбиљних промена уз укључивање нервних корена, који узрокују јак бол.

О каквом стању се ради: „остеохондроза кичменог стуба" и како се лечи?

Остеохондроза кичме је прогресивна патолошка промена у ткивима кичме, посебно интервертебралних дискова и тела пршљенова уз учешће лигаментног апарата кичме у болном процесу.

остеохондроза код жене

Колективни термин који се користи у медицинској пракси према међународној класификацији болести, означавајући све облике патолошких стања која погађају кичму, означен је као „дорзопатија".

Деструктивни процес се развија дуго, али је могуће успорити и у неким случајевима зауставити га, као и искључити вероватне факторе који су изазвали појаву болести. Пацијентима се нуди много опција за лечење остеохондрозе, али без постизања резултата, они изнова траже ко и где може да им помогне.

Апитерапија

Лечење остеохондрозе апитерапијом је брзо, ефикасно и јефтино. Време је показало високу ефикасност пчелињег отрова у лечењу различитих проблема мишићно-коштаног система, посебно у лечењу остеохондрозе. Апитерапија остеохондрозе је потврђивана вековима, али ако се раније све сводило само на убод пчела, данас је развијен велики сложени програм који вам омогућава да утичете на све компоненте остеохондрозе, укључујући предиспонирајуће факторе и инхибирају могућност транзиције патолошки процес у избочине и интервертебралне групе.

Програм укључује:

 • убод пчеле;
 • АПИ масаже;
 • истезање и вуча кичме;
 • антиинфламаторни ефекти, укључујући препарате и масти на бази меда, прополиса, матичног млеча, полена;
 • постизометријска опуштеност;
 • санација воде;
 • вежбајте сложену јогу итд.

Задаци кичмене терапије за лечење кичме:

 • Отклањање болова и нелагодности.
 • Смањивање упале.
 • Опуштање мишића.
 • Регенерација интервертебралних дискова.
 • Обнављање трофизма у погођеним подручјима.

Апитерапија чини коштано и хрскавично ткиво „податнијим" за механичке, масажне, ручне и рехабилитационе мере. Само у овом случају можемо говорити о стварном лечењу, јер ако кичма није припремљена, тада су могућности недовољне.

Комплекс поступака, у комбинацији са сапитерапијским третманом, појачава већ снажне ефекте пчелињег отрова. Једна од најстаријих метода и даље је једна од најефикаснијих за обнављање наше кичме. Уз широк спектар разлога за развој остеохондрозе, ниједна појединачна метода излагања неће дати пуни и дугорочни резултат, чак и пчелињи отров захтева снажну комплексну, ресторативну и рехабилитациону подршку, па је стога развијен посебан програм.

Минимални курс је 5 дана, пацијент је у клиници или долази најмање три сата (дневна болница); је укључивао велику групу специјалиста из различитих области.

Разлози

Размотрите разлоге за развој кичмене остеохондрозе.

Старост

То је због промене бројних процеса повезаних са старењем тела, посебно хормоналних промена. Због њих коштано ткиво губи густину, постаје порозније и смањује еластичност самих дискова. Мишићи кичме слабе, слабо држе пршљенове у жељеном положају, омогућавајући закривљеност кичме. Исхрана ткива кичме се погоршава. Све ово подразумева повећано оптерећење интервертебралних дискова, њихов амортизацијски капацитет се смањује, што доводи до њиховог брзог хабања.

Повреда кичме

Данас су они разлог за развој остеохондрозе код младих, због њихових хобија за трауматичне спортове. Око 90% људи који су у животу задобили повреду кичменог стуба на крају ће се суочити са проблемима у леђима.

Вишак килограма

Повећана тежина оптерећује интервертебралне дискове, брже се троше, смањујући својства апсорпције удара, што накнадно доводи до оштећења тела пршљенова, стварања микропукотина у њима.

Хиподинамија

Веома хитан проблем у савременом свету, када човек води помало покретан животни стил, посебно увођењем рачунарских технологија у свакодневни живот. Од школског узраста, неправилно формирање држања доводи до закривљености кичме - сколиозе. Ово је такође олакшано недовољним тоном мишића леђа - лоше обликован мишићни оквир доводи до закривљености кичменог стуба и, као резултат, неправилно се прерасподељује оптерећење на телима пршљенова и интервертебралних дискова. Недовољна циркулација крви у одређеним деловима кичме услед седећег начина живота доприноси раном развоју дегенеративних промена у ткиву кичме.

Генетска предиспозиција

Постоји веза између аномалија у развоју кичменог стуба са одређеним генима. Појава ране остеопорозе (исцрпљивање костију) и сколиозе такође је генетски повезана - идентификовани су маркери четири гена одговорна за хормонални ниво, производњу колагена, асимилацију витамина Д и интерлеукина 6. Поред тога, неке локације гена одговорне су за снагу и еластичност интервертебралних дискова.

Аутоимуне болести

"Квар" имунолошког система може довести до појаве аутоимунског процеса са агресијом, упалом и накнадним уништавањем хрскавог ткива интервертебралних дискова. Због запаљенских процеса губе се еластичност и својства дискова која апсорбују ударце, што доводи до појаве остеохондрозе.

Ендокрине болести

Ендокрини поремећаји, попут патологије штитне жлезде, дисфункције женских полних хормона могу негативно утицати на еластичност интервертебралних дискова. Хормон штитасте жлезде тироксин појачава синтезу колагена - главне структурне супстанце диска. У случају недовољне функције штитне жлезде, амортизациона својства диска се одговарајуће смањују.

Фазе

Механизам развоја остеохондрозе. Постоје четири узастопне фазе патолошких промена на интервертебралним дисковима.

Прва фаза - пре појаве симптома болести

Процес уништавања диска започиње од језгра пулпосуса. Висина самог диска се смањује и појављују се сузе у прстенастом фибросусу. Али у овој фази, читав патолошки процес ограничен је само интервертебралним диском. У овој фази нису забележене никакве биохемијске абнормалности, клинички симптоми су одсутни или су минимални. Прве жалбе на нелагодност јављају се у одређеном делу кичме, где започиње процес дископатије, а могу се појавити и жалбе на брзи замор мишића леђа.

Друга фаза је напредовање процеса

Наставак дистрофичних промена на интервертебралном диску ремети исхрану и метаболичке процесе у језгру пулпосуса. То доводи до одумирања ћелија желатинозног језгра (некроза), а у будућности и до његовог потпуног уништења. Истовремено, у прстенастом фибросусу наставља се исцрпљивање због кршења његове структуре колагена. Ово утиче на висину интервертебралног диска, смањујући простор између тела пршљенова. Постају нестабилни, почињу да се померају дуж равни, још више сабијајући „спљоштени" диск и оближња нервна влакна.

Трећа фаза је уништавање интервертебралног диска

У овој фази прстенасти фибросус коначно губи амортизациона својства, али оптерећење кичме остаје исто, па се на диску појављује пуно пукотина и суза због неправилне расподеле колагених влакана. Прстенасти фибросус је фрагментиран. Смањивањем амортизационих својстава, оптерећење диска се прерасподељује, а компресија у једном подручју долази више него у другом. Анулус фибросус стрши на једној страни и кроз њега је видљиво језгро пулпосус. Ово стање се назива избочење диска.

Четврта фаза - очвршћавање

Током овог периода, ткива дотрајалог интервертебралног диска "расту" са ожиљним ткивом, које није еластично. Испуњава све микропукотине у прстенастом фибросусу. Процес склерозирања такође укључује и друга оближња кичмена ткива, посебно интерспинозне лигаменте. Неповратне промене се јављају и у језгру пулпосуса, замењује га или влакнасто ткиво или хрскавичасто. Ако се остеохондроза не лечи, опасна је компликацијама које могу настати: формирање и пуцање интервертебралне киле, озбиљни поремећаји покрета у облику пареза и парализа доњих и горњих екстремитета, непријатне сензације.

Симптоми

У медицинској пракси су описане три врсте остеохондрозе према њеној локализацији и симптомима - цервикална, торакална и лумбална.

Остеохондроза цервикалне кичме

Симптоми овог облика остеохондрозе објашњавају се структурним карактеристикама вратне кичме, пролазом неуроваскуларних снопова. Дистрофичне промене у прстенастом фибросусу чешће се примећују у најкретљивијим доњим пршљенима на нивоу од Ц5 до Ц7. Типично, стварање остеофита на бочним процесима на унутрашњој страни, ближе а. Вертебралис, што доводи до делимичне компресије. Ово стање се идентификује вертебралном ангиографијом. Главни симптоми овог стања, изазваног недовољном церебралном циркулацијом, су вртоглавица повезана са окретањем главе и савијањем врата у одређеним правцима.

Главни разлог за компресију нервног корена је смањење висине интервертебралног диска, услед смањења вертикалне величине.

Симптоми цервикалне остеохондрозе су увек бол. Може бити тупа у облику тежине у врату или акутна, пуцање у облику нападаја У клиничкој слици остеохондрозе цервикалне кичме, поред синдрома бола, примећују се и такозвани рефлексни синдроми. Ово је због компресије (компресије) нервног корена услед смањења висине и еластичности диска - посебно кичмених корена и паравертебралних симпатичких ганглија. А најчешћи синдром компресије је Наффзигер-ов синдром. Овај синдром комбинује лезију предњег скаленог мишића и радикуларни синдром цервикалне кичме, компресијом брахијалног плексуса и субклавијске артерије. Клинички се манифестује болношћу предњег скаленог мишића, његовом напетошћу, боловима у раменом појасу, рамену, поремећајима осетљивости у виду хиперестезије, парастезије и хипостезије, мишићне слабости у руци, мишићне хипотрофије раменог појаса, отока супраклавикуларне регије.

Остеохондроза и клинички синдроми лезија торакалне кичме

Торакална кичма има своје структурне карактеристике, које узрокују симптоме остеохондрозе. У овом делу кичме, поред аксијалног оптерећења, често се јављају и ротациони покрети. Као резултат ових покрета, најчешће су истрошени предњи делови тела пршљенова и предњи део интервертебралног диска. У тим областима се појављују дегенеративно-дистрофичне промене, соли се врло брзо таложе и формира спондилоза. Утиче на зглобове глава ребара и туберкуле ребара - формира се спондиоартроза. Због болног ограничења грудног коша, органи грудног коша почињу да пате и да буду погођени.

Симптоми остеохондрозе торакалне кичме одређују се оштећењем симпатичких нервних влакана и неуронских ганглија и поремећајем унутрашњих органа. Због тога у клиничкој слици торакалне остеохондрозе често постоје осетљиви поремећаји - хиперостезија, парастезија. Они зависе од нивоа оштећења нервних влакана и пршљенова. Али свеједно, упркос особеностима симптоматског комплекса остеохондрозе торакалне кичме, водећи симптом је болан, који има своје карактеристике: повећава се ноћу, вибрацијама, хлађењем, окретањем тела на стране, савијањем тело напред. Исправљање кичме даје осећај замора у мишићима леђа. Карактеристични симптоми спондиоартрозе торакалног региона су болне сензације које се појављују дубоким удахом. Налази се у интеркосталном простору, ограничавајући респираторне покрете. На исти начин као код цервикалне остеохондрозе, дегенеративни процес у грудним пршљенима даје напетост мишића у одговарајућем одељку. Али њихова карактеристика - симетрична напетост мишића на обе стране - је паравертебрална.

Вегетативни комплекс симптомаукључује: повећану осетљивост на бол (хипералгезија), повећану температуру одређеног подручја коже, појачано знојење (хиперхидроза).

Комплекс вазомоторних симптомакоју карактеришу поремећаји грудних органа, посебно срца. За разлику од истинског коронарног бола, бол код остеохондрозе се повећава окретајима тела, физичким напорима.

Компресијски синдромнастала услед избочења дискова и интервертебралних кила - компресија нервних корена се манифестује болом у појасу и смањењем осетљивости коже у одговарајућем кичменом сегменту.

Компресија нервних корена од 5 до 10 торакалног пршљена може довести до поремећаја у раду трбушних органа. На истим нивоима оштећења корена налазе се и интеркосталне неуропатије. То су болне сензације у интеркосталном простору и смањење осетљивости у пројекцији компресије корена.

Клинички синдроми лумбосакралне остеохондрозе

Симптоматологија остеохондрозе лумбалне кичме састоји се од две компоненте: "вертебралних" симптома, због прерасподеле оптерећења на лумбалним пршљенима и симптома компресије нервних корена, што доводи до оштећења моторичких функција, сензорних поремећаја.

Главни знак и симптом остеохондрозе лумбалне кичме је бол. Могу бити у различитим облицима:

 • Болне сензације, интензивне, у одвојеном подручју у лумбалној или сакралној регији - лумбаго;
 • Не акутни, унутрашњи бол, болан у лумбалној регији, пределу зглоба кука, колена или скочног зглоба - синдром вегетативног бола;
 • Интензивне сензације бола повратком из лумбосакралног региона у пириформис мишић задњице дуж ишијасног нерва до табана - радикуларни синдром услед компресије ишијасног нерва;
 • Мишићно-лигаментни бол, појављује се у областима везивања мишићно-лигаментног апарата за коштане формације.

Са током болести, физиолошке кривине кичме се мењају - може доћи до повећања лордозе у лумбалној регији (хиперлордоза), кифозе или сколиозе, смањења функционалних покрета у лумбосакралној зони, напетости мишића у одређеним зонама.

Дијагностика

Најинформативнија метода за дијагнозу остеохондрозе данас је МРИ, али радиографија и ултразвучна дијагностика такође могу потврдити присуство остеохондрозе, једино је теже разјаснити тежину дијагнозе и рећи постоје ли избочине или киле.

Лечење

Лек "Болница" није увек у стању да помогне пацијенту код ове дијагнозе.

Традиционални третман је:

 • неефикасан конзервативни третман;
 • бол је блокиран;
 • прописивање масаже, ручне терапије, екстраката без лечења;
 • хируршка интервенција, што, наравно, представља велики ризик за тело.