Бол у доњем делу леђа: узроци и лечење

Основа за појаву болова у леђима је одговор људског тела на иритиране нервне корене, који леже у пределу између 12. ребра и тртице. Често су узрок болова у леђима дегенеративно-дистрофичне промене у лумбалној кичми узроковане болестима као што су остеохондроза или спондилоартроза.

Узроци болова у леђима

Најчешће бол у лумбалној кичми изазивају промене у њој. Такве промене треба схватити врло озбиљно, не надајући се да ће „проћи саме од себе". Најчешће промене у овом делу кичменог стуба су:

 • Остеохондроза;
 • Протрузија интервертебралних дискова;
 • Хернија диска;
 • Спондилоартроза.

Карактеристична карактеристика болова у леђима је повећање симптома бола са повећањем опсега покрета у доњем делу леђа.

Други, једнако озбиљни узроци болова у леђима укључују:

 • Преломи пршљенова;
 • Туморске метастазе и сами тумори;
 • Инфективне и неинфективне лезије кичме;
 • Зрачење бола (ширење таласа боли) узроковано гинеколошким или уролошким обољењима.

Да ли знате да?. .

Према статистикама, до 90% болова у леђима узроковано је дисфункцијама мишићно-фасцијалних формација лумбалне кичме. И само 10% од укупног броја случајева болова у доњем делу леђа повезано је са поремећајима повезаним са коштаним структурама (вертебрални поремећаји).

болови у леђима у лумбалној регији

Наука је доказала да су врло често узроци остеохондрозе и спондилоартрозе у овом одељењу померање пршљенова (који се, иначе, прилично лако исправљају).

Иначе, управо је померање пршљенова у овом делу кичменог стуба често узрок болова у доњем делу леђа код деце и адолесцената.

Блокирање интервертебралних зглобова (блок) узрокује мишићно-тоничне реакције, које се понављају према схеми бол-напетост-бол.

Говорећи о узроцима болова у доњем делу леђа, желео бих читаоцу да испричам о пракси која је уведена у терапију болова у доњем делу леђа 80 -их година прошлог века. Тада се узрок упале нервних корена видео у инфективној природи и неуспешно покушао да лечи болове у леђима антибиотском терапијом.

Како су године пролазиле, нове дијагностичке технике, попут МРИ лумбалне кичме, показале су да права упала није увек узрок лумбалног бола.

Класификација болова у леђима

Трауматолози, хирурзи, вертебролози, киропрактичари, уобичајено је разликовати неколико врста-врста болова у леђима:

 • Лумбоисхалгиа. Карактеристична карактеристика овог бола је његово "давање" нози. Ово је један од најозбиљнијих симптома који може указивати на присуство интервертебралне киле;
 • Лумбодиниа. Карактерише га болан карактер, често има хронични ток. Често је то „награда" за продужени стрес на кичми током седентарног рада;
 • Лумбаго. Ово је оштар лумбаго. Обично је ово одговор тела на преоптерећење и хипотермију.

Фактори ризика

Међу факторима ризика за појаву симптома бола у лумбалној регији, императив је споменути и истакнути:

 • Продужена хипотермија, пренапрезање и боравак у једном положају лумбалне кичме;
 • Слаб мишићно-тетивни апарат у доњем делу леђа;
 • Пушење, алкохол и вишак килограма, што ствара додатни стрес на кичменом стубу;
 • Разне закривљености кичме које се не могу исправити;
 • Хронични недостатак витамина и минерала;
 • Неадекватна исхрана.

Дијагностика болова у доњем делу леђа

Пре било каквог лечења болова у доњем делу леђа потребно је провести квалитетну дијагнозу. Важно је напоменути да попратне болести могу бити узроци болова. Због тога треба искључити уролошке, гинеколошке бубрежне патологије.

Често је дијагностиковање болова у доњем делу леђа једноставно. У неким случајевима довољан је преглед лекара и анамнеза. У тешким случајевима може бити потребно спровести додатне дијагностичке мере у облику МРИ или компјутерске томографије, рендгенског снимања лумбалне кичме.

Предвиђања

Бол у леђима је прилично чест проблем, па ипак не бисте требали бити немарни због тога. Не мучите се боловима и не дозволите да вас исцрпе. Ако не прођу 2-3 дана, одмах се обратите специјалисту да их заустави.

Шта је цуппинг? Цуппинг - Престанак болести или патолошког процеса.

Главне пројекције варирају у зависности од старости у којој су се болови појавили и њихових узрока. Најнеповољнија прогноза је ако се бол појави у раном добу. Предвиђа се рано (до 20-22 године) формирање избочине са формирањем интервертебралних кила до 30-35 године. Надаље, ако се проблеми не лијече, ток кила може бити погоршан дифузним неуролошким симптомима, васкуларним болестима и аутономним дисфункцијама. Повољнија прогноза се може дати са формирањем бола у доби од 50 и више година, са његовом јасном локализацијом у лумбалној кичми и лаким олакшањем. У већини случајева, такав симптом бола заснован је на дегенеративно-дистрофичним променама и прогноза је повољна.

Лечење болова у доњем делу леђа

Стање у којем се свакако морате обратити лекару:

 • Недавна повреда доњег дела леђа;
 • Повећан бол ноћу;
 • Утегнута онколошка историја;
 • Недавно пренете заразне болести;
 • Боба прати уринарна и / или фекална инконтиненција;
 • Први напад бола у доњем делу леђа у мом животу, који је високог интензитета;
 • Доследно висок талас бола у доњем делу леђа, који се не исправља при промени држања или при кретању
 • Неуролошки дефицит, промене свести до њеног губитка.

Приликом лечења болова у доњем делу леђа потребно је отклонити узрок. Често су то лезије пршљенова и мишићно-лигаментног апарата.

Међу терапијским мерама које се обично користе за симптоме болова у лумбалној регији треба поменути:

 • Уклањање сублуксације пршљенова;
 • Мере имобилизације;
 • Мере за анестезију и уклањање запаљеног процеса;
 • Формирање оптималног статуса мишићно-лигаментног апарата и исправног физиолошког моторичког стереотипа код пацијента.

Међу мерама изложености лековима треба разликовати ињекције или супозиторије са диклофенаком (за акутне болове високог интензитета). Али запамтите да лек прописује само лекар, након потпуне процене вашег стања, индикација и контраиндикација.

Главни митови о боловима у доњем делу леђа

Мит 1. "Ако се појави бол у доњем делу леђа, треба је лечити док лежите у кревету. "

Имобилизација ће само погоршати ситуацију, успорити метаболизам супстанци у ткивима, повећати запаљенске процесе. Али то не значи да се са боловима у леђима морате активно бавити спортом. Пацијент мора посматрати начин кретања који је оптималан за његово стање.

Мит 2. "Појава болова у леђима указује на потребу хируршког лечења. "

Мит на нивоу глупости. У почетној фази било које болести која доводи до болова у лумбалној регији, операција није индицирана за велику већину пацијената. Терапију бола треба започети конзервативним методама утицаја на њу. Савремена медицина има много метода и метода конзервативног лечења чак и тако тешке лезије као што је интервертебрална кила.

Мит 3. "Бол у доњем делу леђа се може лечити без дијагнозе"

Још једна дубока заблуда. Правилно спроведена дијагностика често је у стању да „отвори очи" и лекару и пацијенту и помогне им да се брже и ефикасније носе са узроком бола.

Мит 4. "Бол у доњем делу леђа може се лечити" чудотворним масажерима ", корзетима, душецима"

Наравно, извесно олакшање се може постићи ако се користе масажери (не у акутном облику), неке методе фиксације и добар кревет. Али они неће уклонити узрок бола.

Мит 5. „Болове у доњем делу леђа не треба лечити у принципу. Сви их имају, а ја нисам изузетак. "

Заблуда која је потпуно неповезана са стварним током ствари. Према статистикама, болови у доњем делу леђа јављају се не више од трећине светске популације. А наизглед велики број људи који пате од тога је последица хроничног тока болести лумбалне кичме, које се, често, не лече.