Торакална остеохондроза

Торакална остеохондроза

Торакална остеохондрозаје дистрофична дегенеративна промена на интервертебралним дисковима торакалне кичме.

Овај део кичме се састоји од 12 пршљенова. Најмање је покретљив и добро је заштићен мишићним корзетом. Због ових својстава, торакална остеохондроза је ређа патологија од остеохондрозе цервикалне или лумбалне кичме. Али, с обзиром на општи тренд повећања инциденције остеохондрозе, све су чешћи случајеви остеохондрозе локализоване у торакалном региону.

Узроци торакалне остеохондрозе

Главни узрок торакалне остеохондрозе, као и других врста остеохондрозе, су дегенеративне промене у ткивима и погоршање метаболичких процеса због неухрањености и нерационалног оптерећења интервертебралних дискова. Торакална остеохондроза се најчешће јавља као резултат дуготрајног седења у нерационалном и непријатном положају - за канцеларијским столом, током вожње аутомобила, као и у присуству сколиозе, која ствара неравномерно оптерећење на кичми. Природа бола који се јавља са торакалном остеохондрозо одређује две врсте симптома ове болести - дорсаго и дорзалгију.

Манифестација дорсага се изражава акутним интензивним болом, који има природу изненадног напада. Поред ограничене покретљивости леђа, може доћи до потешкоћа са дисањем.

Напротив, код дорзалгије, бол локализован у пределу захваћених дискова је дуготрајан, релативно благ и праћен ограниченом покретљивошћу у лумбално-грудном или цервикоторакалном делу кичме.

Кичмени канал у грудном пределу је прилично узак. Стога, чак и са малим избочинама и килама у торакалној остеохондрози, може доћи до компресије кичмене мождине. Ово стање је посебно опасно јерможе изазвати проблеме са срцем, јетром, бубрезима и панкреасом. Због тога је правовремени третман торакалне остеохондрозе толико важан за спречавање компликација.

Посебност торакалне остеохондрозе је у томе што се њени симптоми лако могу заменити са знацима других болести. Због тога се ова болест назива "болест камелеона". Поред кардиоваскуларних болести као што су ангина и срчани удар, торакална остеохондроза имитира бол од упала слепог црева, холециститиса, бубрежне колике, као и од болести гастроинтестиналног тракта као што су гастритис, пептички чир, колитис (гастралгични синдром).

Ако се сумња на торакалну остеохондрозо, мора се извршити детаљна дијагноза како би се могла разликовати торакална остеохондроза од других болести.

Симптоми торакалне остеохондрозе

Код торакалне остеохондрозе појављује се осећај бола и нелагодности. Уочава се у срцу, грудима, леђима, боку и горњем делу стомака. Бол се појачава при удисању и издисају, као и при покрету. Може се осетити утрнулост леве руке и интерскапуларног подручја, што може захтевати ЕКГ. Код торакалне остеохондрозе може доћи до бола сличан интеркосталној неуралгији, који зрачи у лопатицу.

Често се бол изазван остеохондрозом грудног коша погоршава ноћу, као код срчаног удара, изазивајући страх од смрти, па се због тога може заменити болом у срцу са сумњом на ангину пекторис. Њихова разлика од напада ангине је у томе што се бол током торакалне остеохондрозе не ублажава нитратима, а ЕКГ не открива патолошке знакове карактеристичне за ову болест. Истовремено, узимање лекова за срце је апсолутно неефикасно, ублажавање болова се постиже лечењем саме болести.

Ако симптоми торакалне остеохондрозе зависе од локације и механизама који су изазвали патолошки процес, најчешће је болест праћена компресијом кичмених корена. Много ређа компликација торакалне остеохондрозе је компресија кичмене мождине.

Симптоми компресије радикуларних структура (радикулопатија)

Често се торакална остеохондроза манифестује радикулопатијом, која се развија када се појави хернирани интервертебрални диск. Може се јавити на било ком нивоу, али су најчешће киле покретнијег доњег сегмента. Симптоми радикулопатије се јављају одмах након физичке активности и полако се повећавају током неколико недеља.

Ако су симптоми и клиничке манифестације торакалне остеохондрозе повезани са избочењем или хернијацијом диска који се налази у горњем сегменту торакалне кичме, то ће бити бол у рамену, раменском зглобу, лопатици, грудном кошу или трбушној дупљи.

У основи, симптоми торакалне остеохондрозе зависе од правца киле: она је бочна или средња. Остеохондроза грудног коша, која је компликована избочењем или бочном хернијом, биће праћена једностраним болом, поред тога може се појавити локални губитак осетљивости и бол на нивоу киле. Када се појави бочна кила, симптоми компресије су минимални и реверзибилни. Бол ће се појачати покретима кичме, кашљањем или дубоким удахом. Када се појави средња кила, бол је продужен и упоран, може трајати недељама. Главна опасност у овом случају може бити због компресије структура кичмене мождине.

Торакална остеохондроза и компресија кичмене мождине (компресивна мијелопатија)

Миелопатија торакалне кичме може бити прилично ретка. То је због функционалних и анатомских карактеристика. У овом случају, симптоми торакалне остеохондрозе су локални или околни бол, утрнулост, слабост у ногама, дисфункција карличних органа. Бол може зрачити у препоне, стомак, међуребарни простор или се ширити на ноге.

Клиничке манифестације торакалне остеохондрозе

Торакална остеохондроза као независна болест или у комбинацији са остеохондрозо других делова кичме је честа. Међутим, клиничке манифестације ове врсте остеохондрозе, у поређењу са остеохондрозо цервикалне и лумбалне кичме, примећују се много ређе, а откривени синдроми нису јасно изражени.

Торакална остеохондроза се клинички не манифестује „лабавошћу" СДС-а или померањем суседних пршљенова. Артрозни процеси у горњим и доњим сегментима торакалне кичме, који су по структури и функцији блиски доњем вратном и горњем лумбалном сегменту, с једне стране, карактеришу одговарајући синдроми и симптоми за цервикалну и лумбалну остеохондрозу. Истовремено, они манифестују карактеристичне клиничке знаке инхерентне само у торакалној кичми. То укључује интеркосталну неуралгију, костовертебралну и костотрансверзалну артрозу, које се манифестују болом различитог интензитета, који се појачава дубоким удахом и кашљањем. Често константно, ређе пароксизмално. Са интеркосталном неуралгијом, тачке болова се одређују дуж интеркосталних простора. Код костовертебралне и костотрансверзалне артрозе, бол се појачава притиском на ребра и локализован је у пределу паравертебралне линије.

Вертеброгени синдромина торакалном нивоу - првенствено рефлексне манифестације: мишићно-тоничне, неуродистрофичне и вазомоторне. Тешко је разликовати вертеброгене мишићно-тоничне, дистрофичне и васкуларне рефлексне манифестације торакалног нивоа, праћене болом у леђима, дефинишу се као дорзалгија, а у пределу предњег зида грудног коша - као пекталгија, ако је специфичнији синдром. не може се утврдити.

Торакална остеохондроза, уз статичке и неуролошке поремећаје, карактеришу рефлексни висцерални поремећаји срца, гастроинтестиналног тракта и генитоуринарног система. Бол у пределу срца (псеудоангинални синдром) може се јавити као рефлексни одговор на иритацију рецептора захваћене вратне и горње торакалне кичме. Вертеброгени псеудоангинални бол се разликује од ангинозног бола не само по локализацији, већ и по трајању напада, зависности од положаја кичме и неефикасности нитрата. То су такозване пекталгије, илисиндром предњег зида грудног коша. Синдром предњег зида грудног коша треба посматрати у три варијанте, узроковане цервикалном, торакалном и цервикоторакалном патологијом. Уз све ове опције, у великом прсном мишићу и другим ткивима предњег зида грудног коша развијају се болне и рефлексне мишићно-тоничне, дистрофичне и неуроваскуларне промене. Бол се појачава при физичком напрезању на мишиће грудног коша, при окретању главе и трупа, али не након емоционалног, општег физичког стреса или једења, као што је бол у ангини.

Компресијски синдром, који настаје као резултат пролапса већег задњег хернијског диска у торакалној кичми, прилично је ретка. Истовремено, компресија корена се манифестује опасаним болом и хипоалгезијом у одговарајућем дерматому, а компресија или компресивна исхемија кичмене мождине (мијелопатија) подсећа на симптоме екстрамедуларног тумора: бол, хипоалгични, моторички и карлични поремећаји кичменог стуба. .

У већини случајева, код остеохондрозе грудног коша, болест се развија прилично споро и у почетку се манифестује само мањим болом, локализованим у леђима и појачаним након дужег статичког оптерећења или другог боравка у једном положају. Временом се интензитет бола повећава и појављује се чак и при кратком статичком оптерећењу, а често се јављају и неуролошки симптоми. У напредним стадијумима остеохондрозе грудног коша, бол постаје неописив и не зависи од положаја тела и чак се појачава ноћу.

Лечење остеохондрозе грудног коша

За лечење торакалне остеохондрозе могу се користити методе рефлексног лечења. За враћање покретљивости леђа и отклањање грчева и хипертоничности мишића користи се акупунктура или, како кажу у земљама енглеског говорног подручја, акупунктура. Употреба ове ефикасне методе омогућава вам да побољшате функционисање крвних судова, што благотворно утиче на исхрану и снабдевање крвљу ткива интервертебралних дискова. Ефикасност акупунктуре која се користи за торакалну остеохондрозу може се значајно повећати комбинованом употребом мануелне терапије, вакуум терапије, физиотерапије, цуппинг масаже и моксотерапије. Ове методе показују високу ефикасност и сигурност и стога представљају основу за курс лечења који се прописује пацијентима појединачно. Овим методама могуће је зауставити напредовање болести, вратити интервертебралне дискове у нормалне функције, стимулисати регенерацију ткива (фиброзни прстен диска и нуклеус пулпосус), потпуно елиминисати непријатне симптоме болести, као што је бол. , а такође спречавају компликације остеохондрозе, које се могу манифестовати као киле и избочине.

У случају торакалне остеохондрозе, терапијске вежбе су од великог значаја, које не само да допуњују главну терапију, већ и помажу у формирању правилног мишићног корзета, чиме се спречавају будући рецидиви.